Završen Balkan cave summit
Završen Balkan cave summit

Završen Balkan cave summit

Krajem avgusta održan je 12. po redu Balkan Cave Summit Mostar, u organizaciji RK Neretva, ISS Mostar i Reef Nova Gorica.

Ova manifestacija iz godine u godinu privlači veliki broj iskusnih pećinskih ronioca. Ove godine 80-tak gostiju od čega 50-tak CCR Cave ronioca iz trinaest različitih zemalja sa svim vrstama aparata zatvorenog kruga su ovaj skup učinili najvećim skupom spleo rebreather ronioca u Evropi .

Svi učesnici su oduševljeni ljepotama hercegovačkih pećina koje se slobodno mogu porediti sa pećinama Francuske, Slovenije, Hrvatske pa čak i cenotama u Meksiku. To dokazuje prisustvo eminentnih pećinskih ronioca koje privlače još neistražene pećine. I ove godine su otkriveni novi, neistraženi kanali i sifoni, uočeno je prisustvo čovječijih ribica i jegulja u dubinama kraških pećina.

Osim ronjenja u prekrasnim kraškim izvorima, u sklopu samita održana je radionica podvodne fotografije, prezentacije ronilačke opreme najvećih svjetskih proizvođača, kao i prezentacija ronjenja u cenotama Meksika.

Poseban akcenat je stavljen na razmjenu iskustava iz oblasti sigurnosti u ronjenju te novim dostignućima u razvoju opreme koji opet pomjeraju granice mogućeg.

U vrelu Kajtezovina otkriven je novi kanal (Leo Lušić, Vladan Strigo, Uroš Jelić) koji jednim dijelom izlazi u sifon i nastavlja se dalje. Kako je vrijeme i dubina ronjena velika (-54m i 120+minuta 12C) te je dužina postojećih linija oko 500m za dalje napredovanje potrebna je složenija oprema udvojenih ribridera ( CCR i BailOut CCR). Svako izazov za najbolje svjetske pećinske ronioce.

Vrelo Bune je ronjeno u površinskom kanalu 350m do dubine od 50m i primjećeno je nivo vode u tom kanalu veći od nivoa izvora rijeke Bune što implicira da se napaja vodom nezavisno. Svako nešto što nam ostaje za istraživanje.

Izvor rijeke Bunice je ronjen do kraja poznate linije -97metara i 400metara daleko. Zbog složenosti pećinskog sistema dalje napredovanje zahtjeva timski rad sa složenijom opremom i pravljenjem habitata za dekompresiju pri izlasku.

Izvor Bezdan-Jesenice je potvrđeno prisustvo čovječije ribice, kanal je jako uzan i plitak -24m te nakon 400m završava kolapsom kanala te dalje ronjenje nije moguće.

Izvor rijeke Radobolje i dalje ostaje zabranjen za ronjenje je to izvor pijaće vode za grad Mostar.

Takođe pokušalo se roniti u jednu estavelu, međutim ona je zatrpana granjem te je neophodno očistiti prije ronjenja. Svakako plan za iduću godinu.

Odlične lokacije, super ekipa i savršena atmosfera je opet vladala svih 7 dana skupa te su svi gosti otišli iz Mostara prepuni utisaka i prezadovoljni organizacijom i velikim gostoprimstvom koje im je pružila ekipa iz ISS-a i RK Neretva zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom iz Slovenije REEF D.O.O.

Na Balkan summit-u u Mostaru ove godine RK BUK Banja Luka je predstavljao predsjednik kluba Uroš Jelić-Učo…