Uspješno organizovana Prva ronilačka konferencija “Buk 2024”
Uspješno organizovana Prva ronilačka konferencija “Buk 2024”

Uspješno organizovana Prva ronilačka konferencija “Buk 2024”

Uspješno organizovana Prva ronilačka konferencija “Buk 2024”
​U prostorijama Ronilačkog kluba “Buk” u Banjoj Luci 9. februara održana je prva stručna ronilačka konferencija sa ciljem razmjene znanja i iskustava u vezi sa brojnim aktuelnim temama iz ronilačkog svijeta. Predavači sa velikim iskustvom u različitim segmentima ronilačke prakse podijelili su svoja znanja i uvide u vezi sa izazovima ronilačke arheologije, spašavanja pod vodom i na vodi, mogućnostima koje nude savremeni ronilački aparati, te značaju ronilaca za rad brojnih stručnih službi.
​O značaju podvodnih arheololoških nalazišta i ulozi rekreativnih ronilaca u njihovom otkrivanju i očuvanju govorio je Vedran Dorušić, osnivač RK “Foka” sa Paga, dok je Damir Podnar, vođa Jedinice za tehničko ronjenje pri Upravi Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje (URSZR), sa prisutnima podijelio detalje akcije spašavanja troje turista iz Križne jame početkom ove godine, koja je danima privlačila veliku pažnju medija i javnosti. Vladan Strigo, vođa ronilaca Hrvatske gorske službe spašavanja predstavio je izazove organizovanja ronilačkih spašavanja unutar spasilačkih akcija HGSS-a, a o različitim mogućnostima savremene ronilačke opreme, te uzbudljivom otkriću olupine „Palestro“ iz Viške bitke 1866. godine govorio je Dražen Gorički.
​Među brojnim gostima i posjetiocima Prve ronilačke konferencije bili su i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Specijalne antiterorističke jedinice, predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljedja,Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja Mostar, te članovi RK “Vir” iz Sanskog mosta i RK „Atos“ iz Brčkog.
​Ronilački klub „Buk“ ovom konferencijom započinje ciklus stručnog usavršavanja svojih članova i instruktora, ali i svih zainteresovanih ronilačkih entuzijasta i profesionalaca koji žele da prošire svoje znanje, razmijene iskustva i upoznaju se sa novitetima iz različitih oblasti ronilačkog sporta.